Футболна Статистика

България Efbet лига
България Б група
Англия, Висша Лига
Англия, Чемпиъншип
Англия - Първа Лига
Англия - Втора Лига
Италия - Серия А
Италия - Серия Б
Испания, Примера Дивисион
Испанска Сегунда Дивисион
Германия, Бундеслига
Германия Втора Бундеслига
Франция Лига 1
Франция Лига 2
Холандия, Ередивизи
Португалия - Примейра Лига
Шотландия - Премиършип
Шотландия - Чемпиъншип
Дания - Суперлига
Австрия Бундеслига
Белгия - Първа Дивизия
Швейцария - Суперлига
Русия - Премиер Лига
Турция - Супер Лига
Чехия - Първа Лига
Норвегия, Елитсериен
Гърция - Супер лига
Полша - Екстракласа
Швеция, Алсвенскан Лига
Финландия, Вейкауслига
Румъния - Лига I
Аржентина - Суперлига
Бразилия - Серия А
Япония - Джей Лига 1
Унгария - Първа лига
Словакия - Суперлига
Словения - Първа Лига
Украйна - Премиер Лига
Беларус - Висша лига
Австралия А Лига
Босна - Висша Лига
Хърватия - Първа Лига

Волейбол правила

В днешно време волейболът е един от най-известните спортове. Този спорт се играе с топката, като целта е да се насочи топката към противника, така че да докосне земята в неговата половина или да накара играча на отбора на противника да направи грешка.

Играчите имат право да отиграят топката само три пъти по време на своето нападение като трябва да атакуват съперника с удар над мрежата.

Волейбол история и факти

История на волейбола

Според фактите, учител в един от колежите в Холиок (САЩ) е измислил волейбола. Това е Уилям Г. Морган , който през 1895 г. в един от своите часове закача мрежата (висока около 2 метра) и предлага учениците му да хвърлят баскетболна топка над нея. Морган нарече тази игра „Минтонет“. Две години след това волейболът е официализиран като спорт.

През втората половина на 20-те години се появяват Националните федерации на България, СССР, САЩ и Япония. През 1922 година са проведени първите международни състезания в Бруклин. В първенството на YMCA вземат участие 23 мъжки отбора. Три години по-късно са одобрени съвременните размери на корта, както и размерът и теглото на волейболната топка. Тези правила са приложени за страните в Америка, Африка и Европа.

 

Международната федерация по волейбол (FIVB) е основана през 1947 година като 14 страни стават членове на федерацията, сред които Бразилия, Италия, Франция, САЩ, Холандия, Полша, Франция и др.

Първото световно първенство за мъже се провежда през 1949 година в чешката столица Прага, а през 1964 г. волейболът е част от програмата на Олимпийските игри в Токио. Националните отбори на СССР, Чехословакия, Полша, Румъния, България и Япония имаха най-голям успех в международните състезания от 1960-1970-те години. От 90-те години сред най-силните отбори в света са още Бразилия, САЩ, Куба, Италия, Холандия и Югославия. От 2006 г. FIVB включва 220 национални федерации по волейбол.

Правила за играта волейбол

Правила за волейболаВолейболният мач се състои от геймове (от 3 до 5). Продължителността на волейболния мач не е ограничена и продължава, докато един отбор не вземе 25 точки в даден сет и не спечели поне 3 гейма. Ако има по-малко от 2 точки преднина над противника, сетът продължава, докато преднината не се увеличи на 2 точки в края на гейма.

Мачът продължава, докато един отбор спечели три сета. Заслужава да се отбележи, че максималният резултат в петия сет е 15, вместо 25 точки. Петият сет на играта се нарича тайбрек.

Всеки от двата отбора може да има до 14 играчи, но може да има 6 играчи на полето едновременно. Топката се вкарва в играта чрез сервиране. Сервиращият отбор в началото на маа се избира от хвърляне на монета. След всяко превъртане на сервис от един отбор на друг, играчите се движат през зоните си по реда на часовниковата стрелка.

Топката се сервира зад крайната линия. Ако сервиращият състезател стъпи над линията, прати топката извън корта или удари мрежата, отборът губи сервиса и противникът получава точка. Всеки играч има право да вземе сервиса; обикновено това е играч от първия ред.

Сервисът не може да бъде блокиран от играчите на съперника. Състезателите най-близо до мрежата може да изпълнят блокадата. Атаката на съперника се блокира на мрежата, така че топката да бъде предотвратена да премине над мрежата. Докато блокират, играчите могат да поставят ръце над противника, без да им пречат.

Волейболно поле

Волейбол правилаВолейболното поле е с правоъгълна форма и има следните размери: дълго е 18 метра и е широко 9 метра. Мрежата е разположена в центъра на полето като най-високата й точка е 2,43 метра над земята при състезанията за мъже и 2,24 метра височина при турнирите при жените. Още през 1925 г. Международната федерация по волейбол одобрява тези размери, които не са променени до днес.

Публикувано на: 13.08.2023 г. 12:23 ч.

Често задавани въпроси

Кога е създаден волейбола?

Играта е създадена в САЩ през 1895 г.

Кога е създадена Международната федерация по волейбол (FIVB)?

FIVB е основана през 1947 година като 14 страни стават членове на федерацията, сред които Бразилия, Италия, Франция, САЩ, Холандия, Полша, Франция и др.

Как се играе волейбол?

Волейболният мач се състои от геймове (от 3 до 5). Продължителността на волейболния мач не е ограничена и продължава, докато един отбор не вземе 25 точки в даден сет и не спечели поне 3 гейма.