Футболна Статистика

България Efbet лига
България Б група
Англия, Висша Лига
Англия, Чемпиъншип
Англия - Първа Лига
Англия - Втора Лига
Италия - Серия А
Италия - Серия Б
Испания, Примера Дивисион
Испанска Сегунда Дивисион
Германия, Бундеслига
Германия Втора Бундеслига
Франция Лига 1
Франция Лига 2
Холандия, Ередивизи
Португалия - Примейра Лига
Шотландия - Премиършип
Шотландия - Чемпиъншип
Дания - Суперлига
Австрия Бундеслига
Белгия - Първа Дивизия
Швейцария - Суперлига
Русия - Премиер Лига
Турция - Супер Лига
Чехия - Първа Лига
Норвегия, Елитсериен
Гърция - Супер лига
Полша - Екстракласа
Швеция, Алсвенскан Лига
Финландия, Вейкауслига
Румъния - Лига I
Аржентина - Суперлига
Бразилия - Серия А
Япония - Джей Лига 1
Унгария - Първа лига
Словакия - Суперлига
Словения - Първа Лига
Украйна - Премиер Лига
Беларус - Висша лига
Австралия А Лига
Босна - Висша Лига
Хърватия - Първа Лига

Как се залага на американски футбол

Как се залага на Американски футбол

Американския футбол е най-популярния спорт в САЩ. За американците този спорт е част от тяхната култура и традиции. Играта е много завладяваща и атрактивна за наблюдаване, защото представлява перфектна комбинация между физика и стратегия. Отборите се опитват да отбелязват точки, като промъкнат топката в дефанзивната зона на противника.

Американски футбол

Основната стратегия в спорта е топката да се подаде на съотборник, който с бягане или дълъг пас да „завоюва“ възможно най-голяма част от съперниковия периметър.

Има няколко начина, по които могат да се отбелязват точки.“ Тъч даун“ или достигане до противниковата крайна зона, носи 6 точки, с бонус „кик“ за още една или ново преминаване на „енд зоната“, оценено на две точки, но прилагано само когато трябва да се покрива голяма разлика в резултата.

Ако отборът не е успял да спечели нов „даун“ с трите си опита, може да опита „фийлд гол“. Това представлява изритване на топката в противниковата врата и успешното му реализиране носи 3 точки. Има и още един начин, с който се печелят точки Той се нарича „сейфти“ и представлява събаряне на куортър бека в собствената му „енд зона“. Мача печели, отборът с по-голям брой точки.

Американският футбол доста прилича на Канадски футбол, но и в двата спорта има различни специфики. В Щатите, футболът се класифицира на няколко нива : училищен, колежански и професионален. Всяка от тези разновидности има собствени правила. Професионалния американски футбол се практикува само в „Националната футболна лига“ (НФЛ).

Но играта постепенно завладява и други държави. Различни лиги по американски футбол има в Германия, Англия, Италия, Швейцария, Швеция, Финландия, Япония, Мексико, Испания, Израел, Австрия и още няколко държави от Тихоокеанския залив. В тези страни спортът се контролира от Международната федерация по американски футбол.

Американски футбол - Супер БолИсторията на този спорт произлиза от много ранните формати на ръгбито и обикновения футбол. Може да се каже, че Американския футбол е произлязъл от сместването на ръгбито и футбола. Първите правила са формулирани от Уолтър Камп, който се счита за „баща“ на съвременния Американски футбол.

Професионални спортни клубове по Американски футбол започват да се откриват още през 1892-ра година. Лигата на Охайо е формирана през 1903-та година и става първото официално първенство. Американската Професионална Футболна Лига съществува от 1920 и по-късно променя името си на Национална Футболна Лига, с което е позната и до днес.

Американския футбол се играе на терен с размери от 360 до 160 фута. Зоната, в която се отбелязват точките, се нарича „енд зоун“ или крайна зона. Мачът започва със теглене на жребии, който решава, кой от отборите да изрита топката (противниковия тим сформира първата атака в мача). Играта е съставена от четири части по 15 минути. След първите две има прекъсване, което трае 12 минути.

Играчите могат да придвижват топката до зоната, която носи точки, само с помощта на бягане с топката наричано „ръшинг“ или чрез подаване към съотборник. Американския футбол се е разраснал до изключително голям елемент от Американския начин на живот и дори е вкоренен в празници като „Деня на благодарността“, през който американските семейства традиционно гледат мачовете от НФЛ.

Финала на лигата – Супер Боул е едно от най-големите спорни събития в света и се гледа от милиона хора. Един рекламен клип от 30 секунди по време на финала струва над 5 милиона долара.

Публикувано на: 10.12.2023 г. 22:13 ч.

Често задавани въпроси

Кои букмейкъри предлагат залози на американски футбол?

Почти всички световни букмейкъри предлагат залози на американски футбол. Този вид спорт е широко разпространен и има доста голям интерес за залагания спред любителите на онлайн бетинга.

Кой друг спорт прилича на Американският футбол?

Американският футбол има сходна прилика с Канадски футбол. Все пак и двата спорта си имат стои особености.

Каква е историята му, от къде произлиза?

Историята на този спорт произлиза от много ранните формати на ръгбито и обикновения футбол. Може да се каже, че Американския футбол е произлязъл от смесица на ръгбито и футбола.