1

Inbet

Inbet Регистрация

Посети

Футболна Статистика

България Efbet лига
България Б група
Англия, Висша Лига
Англия, Чемпиъншип
Англия - Първа Лига
Англия - Втора Лига
Италия - Серия А
Италия - Серия Б
Испания, Примера Дивисион
Испанска Сегунда Дивисион
Германия, Бундеслига
Германия Втора Бундеслига
Франция Лига 1
Франция Лига 2
Холандия, Ередивизи
Португалия - Примейра Лига
Шотландия - Премиършип
Шотландия - Чемпиъншип
Дания - Суперлига
Австрия Бундеслига
Белгия - Първа Дивизия
Швейцария - Суперлига
Русия - Премиер Лига
Турция - Супер Лига
Чехия - Първа Лига
Норвегия, Елитсериен
Гърция - Супер лига
Полша - Екстракласа
Швеция, Алсвенскан Лига
Финландия, Вейкауслига
Румъния - Лига I
Аржентина - Суперлига
Бразилия - Серия А
Япония - Джей Лига 1
Унгария - Първа лига
Словакия - Суперлига
Словения - Първа Лига
Украйна - Премиер Лига
Беларус - Висша лига
Австралия А Лига
Босна - Висша Лига
Хърватия - Първа Лига

Исторически данни на конния спорт

Конен спорт история

Исторически моменти в конния спорт

Конните надбягвания са един от най-древните спортове, който е възникнал с номадските племена на Централна Азия. Състезанията с коне са легален спорт в много страни през цялата история и в тази статия ще проследим възникването на тази спортна дисциплина, която е най-известна във Великобритания.

Конните надбягвания като професионален спорт във Великобритания могат да бъдат проследени до 12 век, след като английските рицари се завърнаха от кръстоносните походи с арабски коне. Тези коне са били развъждани с английски коне за производство на чистокръвен кон, който е породата кон, използвана при конни надбягвания във Великобритания в днешни дни.

По време на управлението на Чарлз II от 1660 до 1685 г., кралят провежда конни надбягвания между два коня на частни състезания или организира открити такива с награди, присъждани на победителите, а Нюмаркет е мястото за първите конни състезания във Великобритания.

По време на управлението на кралица Ан през периода 1702-1714, са били първите конни надбягвания с участието на няколко коня, на които зрителите са направили залози. Конните надбягвания се превръщат в професионален спорт със състезателни писти, създадени в цяла Англия, включително Аскот, който е основан от кралица Ан през 1711 г. 

Конен спорт - факти

През 1750 г. елитът на конните състезания се среща в Нюмаркет, за да сформира Жокейния клуб за надзор и контрол на английските конни надбягвания. Жокейният клуб написа обширен набор от правила за конни надбягвания и одобрени състезателни писти за провеждане на състезания за конни надбягвания по техните правила и през 1814 г. 5 състезания за три годийни бяха определени като „класици“.

Бяха предприети стъпки за регулиране на развъждането на расови коне и на Джеймс Уедърби, счетоводител на Жокейския клуб, беше възложена задачата да проследи родословието и да състави семейната история на всички расови коне в Англия. Неговата работа доведе до публикуването на въвеждането в Общата учебна книга през 1791 г., а от 1793 г. Уедърби записва родословието на всяко конче, родено за конни надбгявания. Чистокръвните коне са толкова наследствени, че родословието на всеки кон може да бъде проследено до един от трите жребци - Бирли Тюрк (1680-1696), Дарли Арабий (1700-1733) и Годолфин Арабин (1724-1753). От началото на 1800 г. единствените коне, които биха могли да бъдат наречени „чистокръвни“ и разрешени да се състезават професионално, са тези, които са вписани в регистъра на породите за коне във Великобритания и Ирландия.

Жокейният клуб продължава да регулира конните надбягвания и днес, но Британският съвет за конни спортове става управляващ орган за конни състезания във Великобритания през 1993 г.

Публикувано на: 21.01.2023 г. 11:45 ч.
Inbet РЕГИСТРАЦИЯ