Правила на играта Хандбал

Хандбал- правила и интересни факти

Хандбал история и правила

Хандбалът е бърза отборна игра, която за първи път се играе в Скандинавия и Германия в края на 19 век.

Международната федерация по хандбал за аматьори (IAHF) е създадена през 1928 г. по случай Олимпийските игри в Амстердам, след което се провежда и първото Световно първенство по хандбал в Германия през 1938 г. Преди това хандбал се играе на Берлинските игри през 1936 година.

Между 1938 и 1966 г. и двете форми на хандбал се играят на отделни Световни първенства: игра на открито с 11 играчи на футболно игрище и нова закрита версия с по 7 играчи в отбор, като тя е предпочитана от скандинавците, а и е модерната версия на този спорт.

След 1936 г. хандбалът на открито вече не се играе на Олимпиадата, освен като демонстрационен спорт през 1952 г. в Хелзинки. Хандбалът на закрито бе представен за първи път на Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен. Югославия бе шампион и спечели първия златен медал след състезание между 16 отбора.

Правила на хандбала

Игралното поле за хандбал е подобно на закрито футболно игрище. Два отбора от седем играчи (шестима полеви играчи плюс един вратар) излизат на терена и се опитват да вкарат голове, като пратят топката във вратата на противника. Във всеки мач победител е отборът, който вкара повече голове в редовното време.

Ханбал-история

При боравене с топката играчите имат следните ограничения:

• След като получат топката, играчите могат да държат топката само три секунди преди подаване, дриблиране (подобно на баскетболен дрибъл) или стрелба.
• След получаване на топката, играчите могат да направят до три стъпки без дрибъл. Ако играчите дриблират, те могат да направят допълнителни три стъпки.
• Играчите, които спират да дриблират, имат три секунди за пас или стрелба. Те могат да направят три допълнителни стъпки през това време.

Продължителност на мача

Стандартен мач за всички отбори на възраст над 16 години има два периода от 30 минути с 10-минутно полувреме. За младежите продължителността на играта е:

2 х 25 минути на възраст от 12 до 16 години.
2 х 20 минути на възраст от 8 до 12 години.

Националните федерации на някои страни обаче могат да се различават по своето прилагане от официалните правила.

Ако трябва да бъде взето решение в определен мач (например в турнир) и той завърши наравно след редовно време, има максимум два продължения от 2 х 5 минути с 1 минута почивка. Ако те също не решат победителя, той трябва да се определи при изпълнение на дузпи.

Често задавани въпроси

Кога е създадена играта Хандбал?

Хандбалът се играе за първи път през 19-ти век в Скандинавия и Германия.

Как се играе хандбал?

Играта се играе от два отбора, всеки от по 7 играча. Продължителността на играта е 60 мин. съответно на две по 30 мин.

Какви са размерите на игралното поле при Хандбала?

Полето за игра на Хандбал е правоъгълно и е с размери 20x40 метра.

Bet365 Сайт за Спортни Залози Вход в сайта на Bet365 от тук