Футболна Статистика

България Efbet лига
България Б група
Англия, Висша Лига
Англия, Чемпиъншип
Англия - Първа Лига
Англия - Втора Лига
Италия - Серия А
Италия - Серия Б
Испания, Примера Дивисион
Испанска Сегунда Дивисион
Германия, Бундеслига
Германия Втора Бундеслига
Франция Лига 1
Франция Лига 2
Холандия, Ередивизи
Португалия - Примейра Лига
Шотландия - Премиършип
Шотландия - Чемпиъншип
Дания - Суперлига
Австрия Бундеслига
Белгия - Първа Дивизия
Швейцария - Суперлига
Русия - Премиер Лига
Турция - Супер Лига
Чехия - Първа Лига
Норвегия, Елитсериен
Гърция - Супер лига
Полша - Екстракласа
Швеция, Алсвенскан Лига
Финландия, Вейкауслига
Румъния - Лига I
Аржентина - Суперлига
Бразилия - Серия А
Япония - Джей Лига 1
Унгария - Първа лига
Словакия - Суперлига
Словения - Първа Лига
Украйна - Премиер Лига
Беларус - Висша лига
Австралия А Лига
Босна - Висша Лига
Хърватия - Първа Лига

Правила на хокей на лед

Хокей правила и история

Хокей история и правила

Различни форми на хокея са се играли още през древността, а първите правила на играта са измислени от канадски студенти през 1878 година. Те са видели играта от британски войници, които са гонели малки кутийки по замръзналите улици и с помощта на геги са удряли кутийката.

Смята се, че първият мач се е провел в Кингстън, Онтарио. Първите официални правила са изготвени в университета Макгил, Монреал. Управляващият орган на спорта е Международната федерация по хокей на лед (IIHF), основана през 1908 г.

Хокеят на лед е спорт от олимпийските игри от 1920 г., когато е част от програмата на Летните игри. През 1924 г. хокеят става част от зимните олимпийски игри. Купата на Стенли е водещият турнир за плейофи в играта, който се играе в Северна Америка след сезонната Национална хокейна лига. Купата на Стенли за първи път се провежда през 1916 година.

Хокей на лед-фактиХокей на лед за жени е станал олимпийски спорт за първи път на зимните олимпийски игри през 1998 г. в Нагано, Япония. Хокей на лед също се счита за един от най-бързо развиващите се спортове за жени в света.

Най-известното първенство в света е Националната хокейна лига на САЩ и Канада. Тя е известна с абревиатурата НХЛ (NHL). Това е една от най-големите лиги в света. Тя е основана през 1917 година в Монреал. В началото лигата има труден период, но продължава да съществува и в днешно време предизвиква огромен интерес.

Правила

Мачовете се играят на лед между два отбора по 6 състезатели. Играчите, които носят кънки и предпазно облекло, използват извита пръчка, за да придвижват шайбата и да я стрелят по вратата на противника - мрежеста клетка, пазена от вратаря или вратаря. Другите позиции са десните и левите защитници и лявото крило, центъра и дясното крило. Последните 3 са офанивни играчи.

Целта на състезателите е да вкарат гол. Гол се отбелязва, когато шайбата отиде зад гол линията и влезе във вратата. Отборът с най-много отбелязани голове в края на редовното време (3 полувремена х 20 минути) печели срещата. Може да се играе допълнителен период, ако крайният резултат е равен.

Сблъсъци между състезателите доста често се случват близо до вратата, защото играчите искат да защитят своя вратар.

Сблъсъците в хокеяОборудване за игра: Хокейна пръчка, вратарска маска (изработена от прозрачна пластмасова или метална тел, прикрепена към шлема им, която защитава лицето по време на игра), каски, хокейна шайба, козирки и предпазител за уста, кънки за лед, подложки за лакти и рамене, защитни ръкавици и др.

Публикувано на: 14.04.2023 г. 06:57 ч.

Често задавани въпроси

От кога съществува хокея на лед?

Първите данни за игра на холей на лед са от 1878 година.

Как се играе хокей на лед?

Хокея на лед се играе от два отбора от по 6 играча. Целта на играта е да се вкара гол, като идеята е шайбата да премине линията на вратата на другия отбор.

Къде е най-популярен хокея на лед?

Страните, където е най-гледан и най-интересен хокея на лед са Канада, САЩ, Русия, Финландия, Швеция, Чехия, Словакия и Германия