Правила на бейзбола

Бейзболът е изключително популярен спорт в Съединените американски щати. Той се радва на доста интерес и в страни като Япония и някои държави от Централна Америка като Мексико, но все още не е пробил в Европа.

Правила и история в Бейзбола

История на бейзбола

Не е известно кога е първата поява на бейзбола, а в някои документи се твърди, че играта се провежда от XIV век насам. Но едва през 1744 г. в Обединеното кралство има някои по-конкретни документи за Бейзбола. Играта по-късно е популяризирана от английските имигранти в Америка.

Около 20 години, от 1992 до 2012 г., бейзболът е олимпийски спорт, но тъй като това е спорт, който има малка популярност извън САЩ, в крайна сметка беше изтеглен от програмата.

Основи на бейзбола

Основната цел на бейзбола е просто да се удря топката с бухалка, обикновено, доколкото е възможно и правилно, тя да остане в границите на полето, и да мине през четирите бази, които са в полето, докато стигне до последната, където се отбелязва точка.

За разлика от повечето спортове, в които продължителността на играта е определена за предварително определено време, в бейзбола, за да приключи играта, поне един отбор трябва да направи 27 елиминации, с редки изключения. Всеки ининг завършва, когато се елиминират 3 играчи, така че играта се състои от 9 ининга. Ако в края на тези 9 ининга отборите бъдат с равен резултат, отборът, който е в състояние да напредне първи в следващите подавания, печели. Един ининг има две части - в едната напада единият отбор, а в другата ролите се разменят.

Отбори и играчи

Броят на отборите и играчите варират от бейзболните лиги, но Мейджър лигата, която е най-известната бейзболна лига (основната лига на Съединените щати), обикновено се състои от 25 играчи във всеки отбор. Играчите са разпределени по позиции като например: защитник, питчър, батър и др.

Страйк

Това е основната цел на питчъра. Той може да направи страйк няколко начина:

Правила в бейзбола - страйк- Да хвърли топката в зоната на удара, а нападателят, който се опитва да удари, да пропусне (зоната на удара е въображаема квадратна зона между коленете и гърдите на нападателя);
- Да хвърли топката във всяка зона и батърът се опитва да отскочи, но не успява да олучи топката.
- Батърът изпраща топката извън границите, като по този начин се проваля.

Бейзболът има още много термини, с които трябва да сте наясно. Ние ще ви информираме за най-популярните:

Хоум - Това е началната и крайна база

Кетчър - Питчърът подава топката натози играч, който трябва да защити хоума.

Питчър - Най-важната роля във всеки отбор. От неговото хвърляне зависи как батърът ще удари топката. Питчърът трябва максимално да го затрудни.

Бол - този термин означава лошо хвърляне

Нокаут - При ноакут мачът приключва преждевременно, тъй като губещият отбор в мача не може да навакса разликата.

Хоумрън - този термин е за удар в бейзбола, при който защитаващият се отбор няма шанс да улови топката, като по този начин батърът и неговите съотборници ще достигнат до хоума.

Bet365 Сайт за Спортни Залози Вход в сайта на Bet365 от тук