Футболна Статистика

България Efbet лига
България Б група
Англия, Висша Лига
Англия, Чемпиъншип
Англия - Първа Лига
Англия - Втора Лига
Италия - Серия А
Италия - Серия Б
Испания, Примера Дивисион
Испанска Сегунда Дивисион
Германия, Бундеслига
Германия Втора Бундеслига
Франция Лига 1
Франция Лига 2
Холандия, Ередивизи
Португалия - Примейра Лига
Шотландия - Премиършип
Шотландия - Чемпиъншип
Дания - Суперлига
Австрия Бундеслига
Белгия - Първа Дивизия
Швейцария - Суперлига
Русия - Премиер Лига
Турция - Супер Лига
Чехия - Първа Лига
Норвегия, Елитсериен
Гърция - Супер лига
Полша - Екстракласа
Швеция, Алсвенскан Лига
Финландия, Вейкауслига
Румъния - Лига I
Аржентина - Суперлига
Бразилия - Серия А
Япония - Джей Лига 1
Унгария - Първа лига
Словакия - Суперлига
Словения - Първа Лига
Украйна - Премиер Лига
Беларус - Висша лига
Австралия А Лига
Босна - Висша Лига
Хърватия - Първа Лига

История на бокса

Боксът е спорт, както любителски, така и професионален, включващ нападение и отбрана с юмруци. Боксьорите обикновено носят подплатени ръкавици и се стремят да нанесат повече удари в главата на съперника.

Съответстващи на тегло и способности, състезателите по бокс се опитват да нанасят удари силно и често с юмруци, като всеки от тях се опитва да избегне ударите на противника. Боксьорът печели мач след съдийско решение или чрез нокаут като направи противника неспособен да продължи мача. Боевете варират от 3 до 12 рунда, като всеки рунд обикновено трае три минути.

Бокс - правила и история

История на бокса

Боксът за първи път се появи като официално олимпийско събитие на 23-та олимпиада (688 г. пр.н.е.), но състезанията за борба с юмруци със сигурност трябва да имат своето начало в праисторията на човечеството. Най-ранните визуални доказателства за бокс се появяват в шумерски релефни резби от 3-то хилядолетие пр.н.е. Релефна скулптура от египетските Тиви (ок. 1350 г. пр.н.е.) показва както боксьори, така и зрители.

Най-ранните доказателства за правилата за спорта идват от древна Гърция. Тези древни състезания нямаха кръгове; те продължават, докато един от двамата бойци не признае поражение, като вдигне пръст, или не можа да продължи. Състезанията се провеждат на открито, което добавя предизвикателството на интензивната горещина и ярка слънчева светлина по време на двубоя.

Състезателите са представяли всички социални класове - в ранните години на големите атлетически фестивали, превес на боксьорите е имало от богати и изявени среди.

Първият официален двубой по бокс е регистриран във Великобритания през 1681 г. Тези мачове се провеждаха без ръкавици и в по-голямата си част без правила. Нямаше разделения на теглото - по този начин имаше само един шампион и по-леките боксьори бяха в ролята на аутсайдери. Въпреки че боксът е бил нелегален, той става доста популярен и до 1719 г.

Джеймс Фиг е признат шампион на Англия, отличие, което той държеше около 15 години. . Един от учениците на Фиг, Джек Бъртън, спомага за първите стъпки към приемането на бокса като уважавано атлетическо начинание.

Интересни факти в боксаБоксът е въведен в Съединените щати в края на 1700 г., но започва да се корени там само около 1800 г. и след това само в големи градски райони като Бостън, Ню Йорк, Филаделфия и до известна степен Ню Орлеан.

Повечето от бойците, които воюват в Съединените щати, са емигрирали или от Англия, или от Ирландия; тъй като тогава боксът се смяташе за националния спорт на Великобритания.

В началото на 20 век професионалният бокс се съсредоточава в Съединените щати с разрастващата се икономика и последователни вълни от имигранти. Гладът е накарал хиляди ирландци да търсят убежище в Съединените щати, а до 1915 г. ирландците са се превърнали в основна сила в професионалния бокс, произвеждайки силни боксьори като Тери Макговърн, Джак О'Брайън, Майк Съливан и неговите и Джак Бритън.

Малко след това състезатели от всички раси започват да се впускат в бокса и постепенно този спорт става по-популярен, като днес светът помни невероятни боксьори като Шугар Рей Робинсън, Майк Тайсън, Мохамед Али, Владимир Кличко и др.

Интересни факти за бокса

• Боксовите ръкавици са въведени в бокса не по съображения за безопасност, а за увеличаване на ударите в главата и драматични нокаути
• В Берлин и Лондон има спорт шах-бокс. Играчите се редуват между кръг от шах и бокс, докато един не бъде обявен за победител.
• През 1949 г. се провежда официален боксов мач между мечка и човек. Мечката печели.
• Членът на Залата на славата Шугар Рей Робинсън се отказа от двубой, защото сънува, че ще убие противника си на ринга.
• Съобщава се, че легендарният боксьор Мохамед Али се е въздържал два месеца без секс преди голяма битка, твърдейки, че това го прави непобедим на ринга.
• Въпреки че се бие с някои от най-големите боксьори и е играл 93 двубоя, в които губи 18 пъти, канадският боксьор Джордж Чувало никога не е бил съборен или нокаутиран в битка.
• Уили Пеп е единственият боксьор, печелил рунд, без да нанася удар.

Публикувано на: 24.07.2023 г. 11:23 ч.

Често задавани въпроси

Каква е играта бокс?

Боксът е спорт, при който двамата опонента си нанасят удъри, като целтта е да победи по добрият. Играта се играе до 12 рунда.

Кога е създаден бокса?

Няма конкретна дата, но е извесно, че той съществува от преди 5 хил. години.

Има ли разлика от уличният бой и бокса?

Разликата между уличният бой и съвременния бокс е адски огромна. При играта бокс има правила, които трябва да се спазват.