1

Inbet

Inbet Регистрация

Посети

Футболна Статистика

България Efbet лига
България Б група
Англия, Висша Лига
Англия, Чемпиъншип
Англия - Първа Лига
Англия - Втора Лига
Италия - Серия А
Италия - Серия Б
Испания, Примера Дивисион
Испанска Сегунда Дивисион
Германия, Бундеслига
Германия Втора Бундеслига
Франция Лига 1
Франция Лига 2
Холандия, Ередивизи
Португалия - Примейра Лига
Шотландия - Премиършип
Шотландия - Чемпиъншип
Дания - Суперлига
Австрия Бундеслига
Белгия - Първа Дивизия
Швейцария - Суперлига
Русия - Премиер Лига
Турция - Супер Лига
Чехия - Първа Лига
Норвегия, Елитсериен
Гърция - Супер лига
Полша - Екстракласа
Швеция, Алсвенскан Лига
Финландия, Вейкауслига
Румъния - Лига I
Аржентина - Суперлига
Бразилия - Серия А
Япония - Джей Лига 1
Унгария - Първа лига
Словакия - Суперлига
Словения - Първа Лига
Украйна - Премиер Лига
Беларус - Висша лига
Австралия А Лига
Босна - Висша Лига
Хърватия - Първа Лига

Правила при крикета

Правила и история за Крикета

Крикет правила и история

Крикет е национален летен спорт на Англия, който се играе по целия свят, особено в Австралия, Индия, Пакистан, Западна Индия и Британските острови.

История на крикета

Счита се, че крикетът е започнал вероятно още през 13-ти век. Този спорт е възможно да бъде проследен до епохата на Тюдорите в началото на 16 век. От тогава датират писмени свидетелства за игра на крикет, като принц Едуард е вземал участие в нея още през 14 век.

Със сигурност крикетът се е играл през 16 век, тъй като има данни за съдебно дело от 1598 година, в което се споменава за „крекет“, който се е играл в общинска мера в Гилдфорд около 1550 година. През януари 1597 г. на едно съдебно засдение, 59-годишният свидетел Джон Дерик заявява, че в ученическите си години 50 години по-рано заедно със съучениците си е играл на на крекет.

През 17 век популярността на този спорт нараства, а към края на века се превръща в организиран спорт. През следващия век крикетът се развива още повече и става национален спорт на Англия. За развитието на крикет голяма роля играят залозите, а някои богати спонсори решават да създадат собствени отбори. През 18 век крикетът е популярен в Лондон, а мачовете на Артилъри Граунд се посещават от доста публика.

В следващите години този спорт се популяризира още повече в държави като Нова Зеландия, Пакистан, Австралия и др. Новият период на крикета датира от 1963 година, когато се правят някои промени в играта. През 21 век играта вече е популярна почти за всеки фен на спорта, като се радва на голям интерес в някои държави.

Правила на играта

Крикетът се играе с бухалка и топка и включва два съперникови отбора от 11 играчи. Полето е овално с правоъгълна зона в средата, известна като терена, която е 22 ярда (20,12 метра) с ширина 10 фута (3,04 метра).

Крикет правила

Целта на отборите е да батират и да се защитават. Защитащият се отбор трябва да ограничи резултата на съперника си и да елиминира от играта батиращите. Крайната цел в този спорт е да се отбележат повече рънове, като много рядко срещата завършва наравно.

Крикетът се играе на периоди, които се казват ининги. Преди срещата се вземе решение дали съперниците да играят един или два ининга всеки. На всеки ининг двата отбора се сменят в ролята на батиращ отбор и защитаващ отбор. Двубоят завършва, след като приключват всички ининги, а при лоша светлина или лошо време, мачът може да бъде прекъснат.

Публикувано на: 19.04.2023 г. 15:55 ч.

Често задавани въпроси

Кога е създаден крикета?

Крикетът е започнал още през 13-ти век. През 18 век крикетът става много популярен в Англия.

Правила на играта

Крикетът се играе с бухалка и топка и включва два съперникови отбора от 11 играчи. Полето е овално с правоъгълна зона в средата, известна като терена, която е 22 ярда.

Има ли крикет в България?

Крикета в България започва в началото на 90-то години на миналия век. Федерацията по крикет в България навърши официално 15 години. 

Inbet РЕГИСТРАЦИЯ