Футболна Статистика

България Efbet лига
България Б група
Англия, Висша Лига
Англия, Чемпиъншип
Англия - Първа Лига
Англия - Втора Лига
Италия - Серия А
Италия - Серия Б
Испания, Примера Дивисион
Испанска Сегунда Дивисион
Германия, Бундеслига
Германия Втора Бундеслига
Франция Лига 1
Франция Лига 2
Холандия, Ередивизи
Португалия - Примейра Лига
Шотландия - Премиършип
Шотландия - Чемпиъншип
Дания - Суперлига
Австрия Бундеслига
Белгия - Първа Дивизия
Швейцария - Суперлига
Русия - Премиер Лига
Турция - Супер Лига
Чехия - Първа Лига
Норвегия, Елитсериен
Гърция - Супер лига
Полша - Екстракласа
Швеция, Алсвенскан Лига
Финландия, Вейкауслига
Румъния - Лига I
Аржентина - Суперлига
Бразилия - Серия А
Япония - Джей Лига 1
Унгария - Първа лига
Словакия - Суперлига
Словения - Първа Лига
Украйна - Премиер Лига
Беларус - Висша лига
Австралия А Лига
Босна - Висша Лига
Хърватия - Първа Лига

Правила при Ръгби

Правила при ръгбито

Ръгби история и правила

През 1820 г. играта Ръгби се играе по-скоро като футбол, но на състезателите е позволено да хващат топката и да я изритват от ръцете си. В началото на играта не е имало ограничения за броя на участниците от всеки отбор като в първите мачове на ръгби дори е имало двубои, в които 75 човека са играли срещу отбор от 225 човека. С толкова много играчи във всеки отбор, отбелязването на точки е било много трудно и понякога игрите са продължили до пет дни.

През 1823 г. Уилям Уеб Уелис Елис, местно момче от англисйкия град „Ръгби“, за пръв път тича с топката, като се твърди, че така е измислена играта. На 26 януари 1871 г. е учреден Ръгби-футболния съюз, който трябва да определи правилата на играта. В края на 19 век, съюзите на Шотландия, Уелс и Ирландия са създали Международния ръгби борд - основният законодателен орган на игата. През 20 век играта се играе предимно във Великобритания, като получава повече популярност чак след 1995 година, когато е обявен за професионален спорт.

Екипи, отбори и правила

School House е бил първият отбор, който играеше в униформен комплект (дълги фланели, ризи и шапки), тъй като това беше единственият отбор, който играеше заедно до 1850 г. Преди това момчетата играеха в обикновените си дрехи в училище. Състезателите в Ръгби спазваха собствените си правила и дори ги променяха до края на 1880-те. В първите мачове дори нямаше рефери.

Екипи отбори и правила в ръгбитоВ наши дни този спорт се играе от 15 играчи във всеки отбор. За някои позиции трябват доста по-едри състезатели, така че играчи с всякакво телосложение участват в този спорт. Ръгбито се играе на терен, който е около 100 метра дължина и 70 метра ширина. Основното покритие на терена е тревно, но може да бъде също да бъде пясъчно или глинено.

Основната цел в играта е да се отбележи точка. Това може да стане с ръце или с крак. Отборът, който владее топката, трябва да пробие полето на съперника и да направи тъчдаун или да вкара топката с крак във вратата. Всеки тъчдаун носи по 5 точки, докато гол във вратата се оценя на 2 точки. Всеки мач се състои от 2 полувремена по четиридесет минути като печели този отбор, който е с повече точки.

Топка за ръгби

Оригиналната топка за ръгби е била кръгла и променяше формата си през определен период от време до овалната форма, която е днес. Топките варираха в размери в зависимост от свинския мехур, от който са направени. Гилбъртс, местен производител на обувки, се зае с производството на топка, за да снабди училищата с топки за ръби в първите години на играта.

Публикувано на: 27.03.2023 г. 16:23 ч.

Често задавани въпроси

Кога е създадена играта Ръгби?

Ругбито се заражда през XIX в. Това е игра с топка, която наподобява тази на футбола и се играе във Великобритания.

От кога се играе ръгби в България?

Играта ръгби става интересна в България в началото на 20-те години на 20 век. След това се създава Софийската спортна лига по ръгби. 

Има ли различни видове ръгби?

Има няколко различни вида игра на ръгби в зависимост от броя играчи. Също така правилата са малко променени, а и терена на който се играе е с различни размери и очертание..